1 2 3 4 5 Skjermbilde fosst1 gunlanut kjerhammars rundatjs skifts sunflower

Fredag 13.02 hadde me besøk av Siranee Viken som driv Siranees Thaimat på Hjelmeland. 17 matglade møtte opp, og kokkelerte samane med Siranee, som gladeleg dele om seg med thailandse mat-tips.

"Milliliter-oppskrifter" finns ikkje i thai-kjøkkenet, ifølge Siranee. Det viktige er å kunne litt om ingrediensene og smakstilsetningane, og så er det berre å hakke i veg, eksperimentere, smake seg fram.....og "chip, chip, chip" ........ ferdig!  Thai-mat er enkelt, sunt og smaker godt. 

Nedanfor finn du ein del av dei tips ho delte raust med oss:

images/JUL/Bilder/thai.jpg

Mest brukte sausar - viktige smaktilsettingar:

- Østerssaus: asias svar på buljong, mange typar
- Kwong Hung Seng Sauce: mørk, tykk, søt, soyasaus
- Fiskesaus: kjempegod smaksforsterkar, salt.
- Bønnesaus: brukes ofte til marinering av kjøtt.

Sausane kjøpes i asiatisk matbutikkar i byen; t.d Nytorget el Kvadrat.
Det same gjeld vårrull-flaka - som forøvrig held seg godt/lenge i frysen. Elles kan det meste kjøpast på Hjelmeland.

 


VÅRRULLAR

Vanlig kjøttdeig marineres natta over i litt østerssaus og litt soyasaus.
Kjøttet skal ikkje steikast. Ha i litt salt og litt sukker. 
Grønnsaker; t.d gulrot, kål, erter stekes litt i olje
Glass-nudler bløtes i kaldt vann og deles opp i småbiter.
Bland alle ingrediensene i ei røre. Legg passe mengde på vårrull-flaka, 
og brett inn slik vist på pakning. Stekes i oljebad (ikkje for varmt) til 
gyldne og sprø.  Legg de på kjøkkenpapir,så olja renn av etterpå.

KYLLINGRETT m/ squash
Kyllingfilet kuttes opp i biter
Stekes med bønnsaus og østerssaus
ca 1 dl vann
1/2-1 ts sukker
1 ss potetmel - til jevning
1 egg (som skiljer seg i sausen)

Squash, gulerøtter og andre grønnsaker hakkes smått, og stekes lett i olje. OBS: de skal vere halv-harde - ikkje i-hel-kokte !
Blandes til slutt oppå kjøttretten.


OKSE i pepparsaus
Oksekjøtt: små stykker, marineres natta over i bønnesaus.
Stekes i litt olje (vanleg matolje)
Peppar
1/2 ts sukker
Litt fiskesaus
Litt (meir) østerssaus
Litt Kwong Hung Seng Sauce
ca1 dl vann + potetmjøl jevning.

Brokkoli, bambus og gulrot hakkes smått og stekes lett i olje. Fordel over retten til slutt.
Tørka Shitake-sopp (kinesisk, tørka sopp): bløtes først i vann og blandes så med grønnsakene.

 Alle rettar serverast sjølvsagt med ris.
Siranee anbefaler Jasmin-ris, som er ein thailands ris med mild og rein smak.

Fleire småtips:

SURSØT SAUS:
Bland samen sukker, tomatpurè (eller hermetiske tomater), soyasaus og eddik  - kok opp - og "chip, chip, chip".... 
så har du sursøt saus. Jevnes med maisenamel eller potetmel.


CHILI/PEANØTT-saus
Peanøtter m/ salt: knuses
Blandes med chilipulver og kokosmelk og kokes opp.
Mmm snadder til grillspyd !

 Ka anna kan me sei:  BON APPETIT !

.......eller forresten......om du ikkje orkar styret på kjøkkenet:

Stikk innom SIRANEES THAIMAT PÅ HJELMELAND - "chip, chip, chip" - fix ferdig !

 

 

FaceBook
Facebook